Bijen

Naast de Tuinen zijn we ook bezig met het opzetten van een nieuwe bijenstal. De oude bijenstal is van Conrad van Hoeve, hij heeft hier niet voldoende tijd voor vanwege zijn drukke werkzaamheden.

De bijenkasten zijn wel aan vervanging toe, stap voor stap zoeken we naar mogelijkheden om dit te realiseren. Alles nieuw kopen is geen optie, dus we zijn eerst al het nog bruikbare materiaal aan het uitzoeken en opknappen. Ook kregen wij van vrienden onlangs een paar oude bijenkasten die nog heel goed te gebruiken zijn, dus flink schoongemaakt … en er staan nu drie broedkamers klaar voor de eerste zwermen.

Lien is nog in de leer bij een bevriende imker die wil helpen bij het opzetten van dit alles. Langzamerhand hopen wij dat er meer mensen zullen zijn die weten hoe je moet werken met de bijen en kunnen we samen aan de slag gaan. Lien heeft een allergie voor bijenwas en bijensteken, dus moet erg oppassen. Maar loslaten doet zij niet, want het is te boeiend! En bovendien zonder bijen geen groenten, fruit, bloemen en zaden.

De nieuwe stal komt voorlopig niet in de Tuinen in verband met de veiligheid. Bijen doen mensen gewoonlijk niks, zij werken hard en zoeken stuifmeel en honing. Kom je echter per ongeluk op hun vliegroute naar de kast dan kunnen ze wel eens een beetje korzelig en defensief worden. Agressief zijn deze bijtjes niet, het zijn carnica’s en dat is een kleine zachtaardige soort, maar ze verdedigen wel hun nest en hun eten … dat is logisch!

Wil je een keer even kijken waar ze staan en hoe dat er aan toe gaat? Wij lopen graag even met je mee.

Wil je als vrijwilliger helpen met het verzorgen van de bijen? Meld je dan bij Lien.