Enkele jaren geleden kregen we een paar planten zwartmoeskervel met de garantie dat we nu voor altijd zijn voorzien. En inderdaad, hij zaait zich flink uit, maar laat zich gelukkig ook makkelijk verwijderen. Bovendien trekken de bloemen veel insecten aan.
Zwartmoeskervel (Smyrnium olusatrum) moet je niet verwarren met de echte kervel (Anthriscus cerefolium), die we ook hebben staan. Zwartmoeskervel is een meerjarige, redelijk wintervaste plant uit de schermbloemenfamilie, dat wil zeggen dat de schermbloemen zich vanaf het tweede jaar ontwikkelen.
Dit door de Romeinen over Europa verspreide kruid is vanaf de 17e eeuw door de opkomst van selder in vergetelheid geraakt. Ten onrechte wat ons betreft, want de zwartmoeskervel kan goed tegen wat koudere temperaturen en kan al vroeg in het jaar worden geoogst. Oogsten kan je heel de winter en vroeg in het voorjaar.
De plant kan helemaal worden gebruikt, maar over het algemeen worden vooral de bladstelen en bladeren gebruikt. In het voorjaar kun je ook de bloemstengels en daarna de zwarte zaden oogsten (eventjes roosteren, peperachtige smaak). De bloemknoppen kunnen worden bereid zoals broccoli. Ook de wortel schijnt bruikbaar te zijn, maar wij laten ze gewoon staan.
De smaak is sterker dan selder, maar je kunt de stelen en bladeren zoals selder bereiden. Dus bijvoorbeeld gebruiken voor soepen, sauzen, stoofpotten, of rauw salades (fijngesneden en met mate vanwege de sterke smaak). De jonge bloeistelen kun je kort koken en eten als asperges (met ei en botersaus of sauce Hollandaise).
0 reacties op “Zwartmoeskervel”Voeg die van jou toe →