Een boon mag mij niet zien?

Bonen mogen de meimaand niet zien en dat wil zeggen dat je de bonen wel mag zaaien in mei, maar dat ze niet boven de grond mogen staan voor eind mei. Wie te vroeg bonen zaait neemt een berekend risico, dat afhangt van de regio waar je woont (in Zeeuws-Vlaanderen zijn de temperaturen over het algemeen al wat hoger in mei) en het weer.

IJsheiligen is ook zoiets waarmee je rekening moet houden. Dat is een periode in mei die wordt gezien als de overgang van weer met mogelijk nachtvorst naar meer zomers getint weer. Het is niet uitgesloten dat er na half mei nog nachtvorst optreedt, maar die kans is heel klein. En zo zijn er nog veel meer zaken waar we in de Tuinen van Groede rekening mee houden, daarom zijn er bijvoorbeeld nu nog geen tomaten, of sperzieboontjes ….

Maar voor wie wil is er al wat sla, die hebben we in de kas voor gezaaid en kan al geoogst worden. Buiten zijn er ook al wat radijsjes, maar je moet even zoeken.

Voor de liefhebbers zijn er nu een aantal wilde planten te oogsten, zoals: dovenetel, brandnetel, paardenbloemblad en bloemen, madeliefje, smalle weegbree. Voordeel van wilde groenten en wilde planten bij ons is dat ze niet bespoten zijn en ze zitten vol vitamines en mineralen die je helpen je weerstand te verhogen.

Er is ook bladmosterd en er zijn nog veel blaadjes van de bloeiende paksoi (van vorig jaar) te gebruiken voor de sla. Ook zijn er al goudsbloemen, tijm, salie en citroenmelisse. In de bakken bij de schuur hebben we ook twee soorten munt geplant: Marokkaanse munt en pepermunt. Overleg even als je wat wil plukken, de plantjes zijn nog klein … nog even geduld en de bak is propvol straks.

De meiraapjes zijn net uitgedund en die komen er aan, verder is het even rondlopen en vragen als je er bent. Als je niet weet hoe te oogsten dan kan je één van ons altijd even vragen.

Wil je tips of recepten? Zoek mij even op, ik heb talloze snel klaar receptjes en nog lekker ook. Er komen over een tijdje allemaal recepten op de website te staan, let maar op …. 😉

De bomen in de lindelaan staan over een tijdje in bloei, de lindebloesem kan je in de thee gebruiken, maar kan je ook goed drogen en bewaren voor later in het jaar. Knip geen grote takken af, alleen de bloesem, en pas op voor de bijen en hommels die er op zitten.

Lien*

 

 

 

0 reacties op “Een boon mag mij niet zien?Voeg die van jou toe →

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *