Citroenmelisse

 

Citroenmelisse ( Melissa officinalis) is een vaste plant die tot de lipbloemenfamilie behoort. De plant ruikt naar citroen. Groeit voornamelijk in Zuid-Europa, maar is meer en meer in gematigde streken als Nederland en België eenvoudig te vermeerderen aangezien de plant in de winter middels wortelstokken voortleeft. Citroenmelisse wordt ongeveer 0,5 m hoog.

In de Tuinen vind je ze op diverse plekken … niet alles heeft nog naambordjes dus je kan ons even vragen als je twijfelt.

Ik gebruik het bijna dagelijks als thee; 4 of 5 toppen met flink wat blaadjes, citroen en wat honing (of stevia) geeft een heerlijk avonddrankje en je slaapt er heerlijk op. In Frankrijk geven ze dit aan de kinderen. Combi met andere kruiden, zoals: slaapmutsje (escholzia) en vrouwenmantel en/of kamille bloemetjes is erg lekker.

Het is ook heerlijk om pesto van te maken. Je neemt dan een gewoon pesto recept alleen in plaat van basilicum neem je dan citroen melisse. Eventueel wat extra citroen (vers) toevoegen, maakt het extra fris. Heerlijke dip bij rauwe koolrabi.

In de blender met fruit en extra citroen is ook erg aan te bevelen. Aardbeien, citroenmelisse, citroensap en misschien wat stevia druppeltjes maakt een heerlijke shake (alle fruit is goed met citroenmelisse te combineren).

In je drinkflesje, dat je elke dag mee hebt, kan je `s morgens ook een paar takjes melisse doen. Ziet er leuk uit en is lekker fris van smaak.

 

Lien*

0 reacties op “CitroenmelisseVoeg die van jou toe →

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *