Jezelf moed indrinken (tijm)

Vorig weekend nam ik op de beurs bij Centrum Qi in Breskens een exemplaar van het tijdschrift Spiegelbeeld mee en daarin stond een mooi artikel over tijm.

In 2016 hebben wij onze eigen tijm (thymus vulgaris) zelf gezaaid en vorig jaar is zij verhuisd naar haar huidige plaats in de middencirkel. De tijm staat er  alweer zo mooi bij dat ik besloot om een stuk voor de website te schrijven.

Delen van dit verhaal komen van het genoemde artikel dat door Tiny van Diepen is geschreven (www.kruidenvrouw.nl), daarnaast heb ik ook andere bronnen zoals de website mens-en-gezondheid geraadpleegd.

De Latijnse naam voor tijm is thymus, dat stamt van het Griekse begrip thymos (of thumos) dat uiteenlopende betekenissen heeft. Het kan staan voor geestrijkheid, maar ook (levens)adem en bloed, de menselijke behoefte aan erkenning of staan voor moed of trots (wikipedia).

Het kruid werkt onder andere op de thymusklier (zwezerik). Die is vooral belangrijk in de kinderjaren en speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van ons afweersysteem. Het orgaan schrompelt na de puberjaren ineen.

Een belangrijk deel van de lymfocyten, de T-lymfocyten, die gericht zijn op het afweersysteem worden rijp in de thymus. Ook speelt de thymus een essentiële rol bij de aanmaak van “geheugencellen” die het recept onthouden hoe de afweerstoffen tegen ziekten die je hebt gehad moeten worden aangemaakt, handig om toekomstige ziekten sneller aan te pakken. Mijn leraar medische basiskennis noemde de thymus de kleuterschool voor onze antilichamen.

De thymus geeft je dus kracht en weerbaarheid. Een goed werkende thymus heeft dus nogal wat voordelen. Daarom kan het nooit kwaad om de thymus zelf te stimuleren, dit kan door ’s morgens vlak na het wakker worden twee minuten met twee vingers zachtjes op de thymus (onder het borstbeen, ter hoogte van het hart) te kloppen, daarna enkele glazen lauw water drinken.

De Romeinen deden tijm in hun badwater om energie op te doen en de soldaten kregen de avond voor een veldslag urenlang een tijmbad om moedig en zonder vrees ten strijde te gaan.

Later werd ontdekt dat tijm een anti-bacteriële werking heeft en werd het bij allerlei longkwalen gebruikt (denk bijvoorbeeld aan tijmsiroop).

Als wij op de Tuinen zijn als je komt oogsten dan staat er in de schuur meestal een kan heet water klaar, voel je vrij om wat in te schenken, een paar takjes tijm te plukken en te genieten van een heerlijk (en gezond) glas thee.

Dit jaar hebben we ook een paar plantjes citroentijm geplant, maar die laten we nog even met rust tot ze groot genoeg zijn.

Het is een veelzijdig kruid, dat goed te combineren is met aromatische groenten, vleesgerechten, soepen, tomatensauzen bij pastas, bouillons en kaas. Tijm is één van de belangrijke smaakmakers in de Provençaalse kruidenmix.

In de keuken worden de tijmblaadjes zowel gedroogd als vers gebruikt. Bij verse tijm kun je de hele tak in de pan doen en later verwijderen. Gedroogde tijm heeft een intensievere smaak.

Of maak een heerlijk tijmolie: Google maar eens op “tijmolie maken”.

1 reactie op “Jezelf moed indrinken (tijm)Voeg die van jou toe →

  1. Wat mooi! Ik zweer bij etherische olie van gele tijm of wilde tijm in een aroma-diffuser om mijn luchtwegen schoon te houden! Ik heb met kerst corona gehad en merkte duidelijk een positieve invloed van de diffuser maar ook van het smeren van rijmolie in combinatie met zoete amandelolie op het borstbeen. Op je borstbeen en in je botten – in mijn geval onderrug en heupen- kan je voelen dat je lijf hard werkt aan je weerstand door de aanmaak van stamcellen en witte bloedcellen (ik heb ervaring met groeifactoren om stamcelaanmaak aan te zetten en de pijn lijkt op elkaar).
    Corona ijlt nog wat na in een verminderde weerbaarheid en ik was op zoek naar hoe de thymusklier te activeren en vind dat deze pagina waar alles bij elkaar komt! Fijn om te zien dat je intuïtief natuurlijke middelen neemt en het dan onderbouwd terugvindt! Dankjewel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *