Na een voorzichtige start begon de chayote in de kas in juli dan toch te groeien ….. en hoe! Hij groeit inmiddels via het raam de kas uit! Wat een groeikracht heeft deze komkommerachtige plant, er zitten uitlopers van wel 8 meter aan en inmiddels hangt hij vol met zijn stekelige vruchten. We denken dat we binnen een week voor het eerst kunnen oogsten, en als het meezit kunnen we dan voorlopig nog wel even blijven oogsten.
De chayote komt van oorsprong uit Centraal-Amerika en werd al door de Azteken en Maya’s gekweekt. Wij hebben vorig jaar een aantal stekelige vruchten gekregen, er bestaan ook vruchten zonder stekels, maar de stekelige variant doet het beter in ons klimaat.
Deze vrucht hebben we dit voorjaar in de kas in de grond gezet en goed nat gehouden. Toen we van anderen hoorden dat hun planten al lange uitlopers hadden vreesden wij of onze vruchten het wel zouden redden. We waren blij toe we de eerste voorzichtige scheutjes zagen komen en nu staat hij er écht prachtig bij.
Per plant zou je 25 kilo kunnen oogsten, we gaan ons prettig laten verrassen … en we moeten natuurlijk ook uitzoeken welke lekkere recepten we met chayote kunnen maken.
Hieronder wat culinaire informatie en suggesties:
- de vrucht wordt onrijp (groen) geplukt en gegeten, rijpe vruchten zijn geel-oranje
- de vrucht is lang te bewaren in de koelkast of (beter nog) in de kelder
- het vruchtvlees heeft een groenig-witte kleur en smaakt komkommerachtig, na het schillen (maar met schil eten kan ook prima) verwijder je het zaad en kun je de vrucht:
- stoven,
- koken,
- wokken,
- bakken
- rauw eten (gesneden of geraspt in salades)
- in de soep gebruiken
- vullen en gratineren in de oven
- de jonge bladeren en scheuten kunnen in salades worden gebruikt of gestoofd worden als spinazie
- de chayote wordt ook in de Aziatische keuken toegepast
- de wortelknol, die 10 kilo kan wegen, schijnt eetbaar te zijn en is een goede zetmeelleverancier die je als een aardappel kunt bereiden
0 reacties op “De chayote groeit de kas uit!”Voeg die van jou toe →