Op 22 en 23 april 2017 was het dan zover …. in het achterste stuk van het land konden we de bloemenmengsels inzaaien! We hebben vijf vakken ingezaaid met een totale oppervlakte van ongeveer 2.000 m2, dus we zetten de deelnemers flink in de bloemetjes deze zomer! Daar hebben we vier verschillende (biologische) bloemenmengsels voor gekocht en we hadden nog zonnebloemzaad van vorig jaar:
- Bosrand mengsel
- Akkerbloemen
- Bijenmengsel
- Eetbare bloemen
Vooral de eetbare bloemen vind ik zo’n mooi mengsel dat ik daar heel kort iets meer over wil vertellen, hieronder een lijst met wat er in het mengsel zit en wat je er mee kunt.
Sommige planten in het mengsel hebben een geneeskrachtige werking, daar zijn dikke boeken over geschreven dus daar ga ik hier niet op in. Wel wil ik je adviseren om op te passen voor een mogelijk sterke reactie op de planten, laat je lichaam wennen aan veranderingen in je voeding.
- Akkerkool (lapsana communis), het blad wordt gebruikt in salades en is licht laxerend
- Bladrammenas (raphanus sativus subsp. oleiferus), wordt vooral gebruikt als groenbemester, maar het blad is ook eetbaar
- Borage of komkommerkruid (borago officinalis), heeft een geneeskrachtige werking, de blaadjes kunnen als sla of spinazie worden gegeten, ook lekker in sauzen of kwark, de bloemen worden in de sla gegeten en kun je ook gebruiken om azijn blauw mee te kleuren
- Dille (anethum graveolens), heerlijk in sauzen en soepen of om mee in te maken
- Driekleurig viooltje (viola tricolor), heeft een geneeskrachtige werking, de bloem ruikt heerlijk en gebruik je in salades, gebak, ijs en likeur
- Echte kamille (matricaria chamomilla), heeft een geneeskrachtige werking, de bloem wordt gebruikt in de thee
- Goudsbloem (calendula officinalis), heeft een geneeskrachtige werking, de bloemen gebruik je in soepen, of thee en kunnen worden gebruikt om etenswaren (bijvoorbeeld boter en kaas) mee te kleuren
- Groot spiegelklokje (legousia speculum-veneris), het blad gebruik je in de salade
- Grote klaproos (papaver rhoeas), heeft een geneeskrachtige werking, jonge plant, bloem en zaad zijn eetbaar, ook te gebruiken als kleurstof voor gerechten
- Herik (sinapis arvensis), jonge bladen en jonge scheuten zijn voor de bloei bruikbaar om salades een pikante smaak te geven, bladen kun je als gekookte groente eten (minimaal 30 minuten koken), gekookte bloemknoppen zijn eetbaar (2-5 minuten koken) en van het zaad kun je mosterd maken
- Korenbloem (centaurea cyanus), heeft een geneeskrachtige werking, geen opvallende smaak maar wel mooi in allerlei gerechten of in de thee
- Muskuskaasjeskruid (malva moschata), heeft een geneeskrachtige werking, de bloemen en het blad zijn eetbaar en kun je gebruiken in de thee
- Nachtkoekoeksbloem (silene noctiflora), ik heb niet kunnen vinden welke delen eetbaar zijn, maar van de silene vulgaris lees ik dat de bloemen in salades gegeten kunnen worden (voorzichtig proberen dus)
- Oostindische kers (tropaeolum majus), alle delen (bloem, blad en stengel) van de plant zijn eetbaar, heerlijk in salades, de zaden kun je inmaken als kappertjes
- Rucola (rucola coltivata), smaakt heerlijk in de sla, maar kan ook in een stoofpotje, ook de bloemen zijn eetbaar
- Ruige klaproos (papaver argemone), heeft een geneeskrachtige werking, blad en bloem zijn eetbaar
- Winterpostelein (claytonia perfoliata), heerlijk in de salade, soep, in de wok of als stamppotje
- Witte mosterd (sinapis alba), iets milder dan zwarte mosterd, jong blad gebruik je in een gemengde salade en de zaadjes worden gebruikt om in te maken
De bloemen kun je vers eten, maar je kunt ze ook op keukenpapier drogen op een donkere plaats. Een bloempje van bijvoorbeeld een viooltje in een ijsklontje invriezen geeft een feestelijk tintje aan je drankje.
Van Diana’s mooie moestuin nog de volgende tips:
- Pluk de bloemen bij voorkeur in de ochtend; na de dauw, maar voor de zon erop schijnt.
- Bewaar ze in een papieren zakje in de lade van de koelkast
- Leg de bloemen voor de maaltijd een half uurtje in ijswater
0 reacties op “De bloemetjes buitengezet”Voeg die van jou toe →