Tatsoi

De tatsoi staat er momenteel geweldig bij, hoog tijd dus om wat meer over deze groente uit de kolen familie te schrijven.

De brassica rapa var. rosularis is een lage in rozet groeiende koolsoort, die van oorsprong aan de oevers van de Yangtze rivier in China groeit, de Chinese naam is 塌棵菜, maar dat wist je waarschijnlijk al.

Tatsoi is familie van de bekendere paksoi en bevat veel vitamine C, carotenoïden, foliumzuur en kalium.

In het boek The winter harvest handbook van Elliot Coleman ontdekte ik de tatsoi. Het is een gewas dat goed tegen wat koudere temperaturen kan en is dus lang te oogsten, en doet het bovendien ook goed in de kas. Aangezien wij er naar streven om het jaar rond te oogsten hebben we een paar jaar geleden zaden gekocht.

Bij voorkeur zaaien we in het vroege voorjaar en eind augustus/september, tatsoi houdt namelijk wat minder van droogte. De afgelopen jaren waren we al erg tevreden over de resultaten, maar dit jaar staat hij er heel mooi bij.

In de keuken

Tatsoi is een veelzijdige groente. Het donkere, dikke blad van tatsoi is zacht en de bladsteel is sappig. Tatsoi combineert goed met gember, sojasaus, cashewnoten of pijnboompitten. Het kan worden gebruikt:

  • in pesto
  • rauw in de salade, vooral de kleinere blaadjes
  • roerbakken, ook de steeltjes
  • soepen, kort meekoken
  • licht stoven
  • in de stamppot
  • omelet
  • natuurlijk ook in de Chinese en Japanse keuken
  • inmaken

0 reacties op “TatsoiVoeg die van jou toe →

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *