Zeekool (crambe maritima)

Op onze zoektocht naar vaste planten kwamen wij bij verschillende plantennamen met “zee” in de naam. Bijna mijn hele leven ben ik kustbewoner geweest, dus mijn interesse is dan meteen gewekt.

Eén van die planten is zeekool, een mooie en veelzijdige plant, en bovendien ook nog heel erg lekker. Wij hebben twee varianten in de tuin staan: de lily white heeft grijsgroen blad met witte nerven en de blauwe variant heeft paarse nerven.

Jonge bladeren en scheuten zijn rauw lekker in de salade. De wat grotere verse bladeren, volgens diverse bronnen op het internet ten onrechte als bitter en niet eetbaar aangemerkt, bak je mee met de vis (bijvoorbeeld kabeljauw), met wat blad van de zeebiet erbij heb je een feestmaaltijd. De bladeren kunnen ook als kool worden bereid.

De langere scheuten worden als asperges gegeten, je mag ze 5-10 minuten koken, of in boter blancheren in de koekenpan. De jonge scheuten kunnen in het voorjaar gebleekt worden, maar ongebleekt smaken ze ook heerlijk.

De bloemknoppen kunnen als broccoli worden gegeten, laat ze niet te lang koken dan blijven ze lekker knapperig.

Er is zelfs een boekje over zeekool geschreven door Peter Bauwens, op deze website vind je een recept uit dit boekje voor zeekooltempura.

0 reacties op “Zeekool (crambe maritima)Voeg die van jou toe →

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *