Bleekselderij

De bleekselderij staat er nu mooi bij, mooie grote stronken met veel stengels.

Bleekselderij is niet hetzelfde als selderij, dat is een kruid dat veel in de soep wordt gebruikt. Van bleekselderij gebruik je vooral de volle lange stengels. Er bestaan zelfblekende soorten en groenblijvende soorten die je kunt bleken door ze aan te aarden of in te binden. Meer werk dus dan zelfblekende selderij, maar de smaak schijnt veel beter te zijn.

Op de Tuinen hebben we dit jaar de Tall Utah gezaaid, een groenblijvende soort. Toen wij ze groot genoeg vonden hebben wij ze drie weken met jute (wij kiezen bij voorkeur duurzame materialen) ingebonden.

Omdat we dit jaar voor het eerst bleekselderij hebben gekweekt hebben we wat geëxperimenteerd: een deel is niet gebleekt (dus groene selderij), een deel zonder jute ingebonden en een deel met jute. Gisteren hebben wij de eerste in jute gebleekte selderij uitgepakt, er kwamen mooie bleke stengels tevoorschijn, de binnenste jonge stengels waren zelfs lichtgeel. Het was ook veel, een flinke bos met stengels ging mee in de oogstmand.

De makkelijkste manier om te oogsten is: het jute verwijderen en de stengels met het touwtje weer samenbinden, dan aan de onderkant afsnijden. Je snijdt hem het beste een paar centimeter boven de grond af, bleekselderij kan namelijk weer opnieuw uitlopen. Hij is niet winterhard en de groei zal minder zijn nu het kouder wordt, maar misschien kunnen we binnenkort nog wat kleine stengels oogsten.

In de schuur hangen sikkeltjes met karteltanden, daar kun je goed mee oogsten. Je mag de hele plant oogsten, ze zijn namelijk prima te bewaren in de koelkast.

Behalve lekker schijnt bleekselderij ook nog erg gezond te zijn, hij bevat veel vitaminen en mineralen, vooral vitamine K en kalium, maar ook: molybdeen, mangaan, calcium, foliumzuur of vitamine B11, vitamine A, vitamine C, een beetje vitamine B2 en B5 en tryptofaan (bron:  mens-en-gezondheid.infonu.nl en www.gezondheidsnet.nl)

Op beide websites lezen we verder dat er diverse geneeskrachtige kwaliteiten aan bleekselderij worden toegeschreven: bloeddrukverlagend, diuretisch (vochtafdrijvend), bestrijden van kanker.

0 reacties op “BleekselderijVoeg die van jou toe →

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *