Grote bevernel (Pimpinella major)

Van één van onze Duitse deelnemers kregen wij een grote bevernel (Duits: große Pimpinelle) cadeau. Bij onze oosterburen is dit een bekend kruid voor salades, sauzen, soepen en in de yoghurt. Gebruik er niet teveel van, dat kan irritatie van de nieren veroorzaken.

De plant is meerjarig is in Nederland in het wild vrij zeldzaam, is familie van de anijs en smaakt daar ook naar.

De bladeren, bloemen en bloemknopjes kunnen uitstekend in een salade of dressing worden verwerkt. De blaadjes worden ook bij visgerechten gebruikt, bijvoorbeeld bij gestoofde kabeljauw. Tenslotte smaken de blaadjes ook bij aardappelen en, zoals onze Duitse deelnemers in koor zeiden, ook bij de Frankfurter Grüne Soße (zie recept hieronder):

Voeg de blaadjes op het laatste moment toe, bij meekoken of stoven verliest het snel zijn smaak.

Gedroogde bladeren en de wortel worden in kruidenthee gebruikt.

Frankfurter Grüne Soße (4 personen)

(bron: www.lecker.de)

5 eieren
zout, peper
1-2 theelepels scherpe mosterd
100 ml neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
100 g zure room
100 g stevige zure slagroom
1 grote bos (150 gram) gemengde kruiden: kervel, peterselie, bevernel, zuring, bieslook, tuinkers en komkommerkruid)

Kook de eieren hard (10 minuten) en druk het eigeel door de zeef (zie foto op de website van lecker.de). Zo krijg je een fijne consistentie die je kunt roeren. Roer het zout, de peper en de mosterd door het eigeel, roer er eerst 100 ml olie door en dan beetje bij beetje de zure room. Roer uiteindelijk de zure slagroom door.

Was de kruiden en schud ze goed droog, verwijder de grote stelen. Hak de kruiden zeer fijn, snij het eiwit in kleine blokjes. Roer de kruiden en 2/3 van het eiwit door de groene saus.

Doe dit in een kleine schaal en garneer met de rest van het eiwit.

Deze Frankfurter klassieker smaak bij gekookt vlees, koud gebraad, gekookte of gebakken aardappelen.

Guten Appetit