11 redenen om NIET deel te nemen

We spreken ze vaak, mensen die ons initiatief toejuichen maar tóch vinden dat het voor hun niets is.

Welke redenen zijn er om NIET deel te nemen aan de Tuinen van Groede:

 1. Jullie telen groenten die ik nooit eet
  Met ruim 120 verschillende soorten en variëteiten zit er altijd wel iets bij wat je lust.
  Voor de minder bekende groenten schrijven we regelmatig berichten en geven we bereidingstips. Laat je prettig verrassen en probeer eens iets nieuws.
 2. Minder aanbod in de winter
  Inderdaad is er in de winter minder variatie in het aanbod, maar eigenlijk zou je dit om moeten draaien …. hoe kan het dat er het hele jaar zoveel aanbod is in de supermarkten? Dat heeft alles te maken met groenten die over de hele wereld getransporteerd worden om bij jou in de keuken te belanden. Veel vuile kilometers en onderbetaalde arbeiders in verre landen. Als je met de seizoenen eet dan kunnen wij in Nederland voldoende bieden voor het hele jaar, maar we willen alles goedkoop.
  Wij eten ook wel eens een tomaat of komkommer in de winter, maar eigenlijk moet je dat zo min mogelijk willen en vooral wintergroenten eten. Er staan nu in januari nog een heleboel groenten die samen een heerlijke salade maken (veldsla, rucola, bladmosterd, winterkers, hertshoornweegbree, snijbiet, winterpostelein, …)
  In de zomer hebben we vaak overschotten, dan geven wij door dat onze deelnemers meer mogen oogsten dan hun wekelijkse behoefte, de overschotten in de zomer gebruik je om soepen en sauzen te maken voor in de winter, of om in te maken, te fermenteren of drogen (vaardigheden die onze grootouders nog kenden, maar die wij inmiddels zijn verleerd)
 3. Risico dat de oogst niet lukt
  In 2018 hebben we een hele lange droge periode gehad, door de warmte kiemden sommige zaden slecht/niet en het plantgoed groeide ook slecht. Dankzij de grote variatie in gewassen kon er toch nog geoogst worden, het was geen vetpot, maar alle deelnemers konden oogsten. Bij ons gaan de deelnemers trouwens altijd voor, wij leveren alleen aan restaurants als er voldoende te oogsten is.
  Deze zomer heeft ons doen nadenken over de watervoorziening, komende week krijgen wij een offerte voor een waterpomp en een beregeningssysteem. De kans op misoogsten wordt daarmee nog kleiner.
 4. Jullie kweken groenten die ik niet ken/lust
  Dat klopt, wij zoeken altijd naar bijzondere producten, dat heb je met passies, dan zoek je altijd naar iets nieuws. Bovendien vinden we het belangrijk om meerjarige gewassen te kweken, dan krijgt het bodemleven een goede kans zich te herstellen, een betere balans zorgt er ook voor dat er minder ziektes zijn.
  Maar we vergeten de gewone groenten écht niet: wortelen, ui, tomaten (9 soorten), paprika, komkommer, aubergine, sla, spinazie, paksoi, kolen, spruiten, boontjes, radijs, courgette, bieten, ui, knoflook, venkel en nog veel meer.
  Sommige groenten lijken ook wel bijzonder, omdat je de oorspronkelijke naam niet kent, maar in een salademix (in een plastic zakje) in de supermarkt zitten vaak dezelfde groenten onder een andere (hippe) naam.
 5. Te duur
  Een deelnemer betaalt in 2019 per volwassene een jaarbedrag van €218. Dat is inderdaad een heel bedrag als je dat ineens moet betalen, maar als je dat deelt door 365 dagen dan is het per dag nog geen €0,60.
  We beloven niet dat je elke dag kunt oogsten, want vooral in het voorjaar valt er een gat. De wintergroenten zijn op en de nieuwe gewassen laten nog even op zich wachten, dit noemen ze de “hungry gap” oftewel het honger gat. Maar er kan toch zeker 10 maanden per jaar worden geoogst, daarmee zit je nog ruim onder één euro per persoon per dag.
  Bovendien zijn onze groenten ook nog eens verantwoord, vergelijk eens met de prijzen van biologische groenten in de supermarkt. Behalve groenten oogst je bij ons ook kruiden en af en toe een bloemetje. Dan kun je alleen maar concluderen dat €218 per jaar écht niet duur is.
 6. Ik kan het jaarbedrag niet in één keer betalen
  Geen probleem, gespreid betalen is bespreekbaar voor mensen met een krappe beurs.
 7. Mijn kinderen houden niet zo van groente
  Kinderen tot en met 9 jaar zijn gratis, vanaf 10 tot en met 17 jaar betaal je voor kinderen een lager jaarbedrag.
  Neem ze lekker mee naar de Tuinen, zelf geoogste groenten smaken altijd lekkerder en tijdens het plukken kunnen ze van al dat lekkers snoepen.
 8. Geen verstand van tuinieren
  Dat is nou juist zo mooi! Je hoeft niet te helpen in de Tuinen, alleen oogsten en wij doen de rest. Je mag vrijwillig helpen, maar niets is verplicht.
 9. Geen tijd om te oogsten
  Vanaf dit voorjaar starten we met een afhaaldag op zaterdag, wij oogsten de groenten en leggen die klaar bij de schuur. Je kiest zelf uit wat en hoeveel je nodig hebt, makkelijk, snel en geen vieze handen.
  Deelnemers die het leuk vinden om zelf rond te lopen en zelf te oogsten zijn op de andere dagen natuurlijk ook van harte welkom
 10. Ik weet niet hoe ik moet oogsten
  Op zaterdag lopen wij altijd rond en kun je vragen stellen, al doende leert men. Zo hebben wij al veel deelnemers geleerd wat een meiraapje is en hoe ze die mogen oogsten.
 11. Ik ben niet altijd in Zeeuws-Vlaanderen
  Voor mensen die geen vaste woonplaats hebben in Zeeuws-Vlaanderen of vaak weg zijn is deelnemen misschien niet zo geschikt. Zodra we overschotten hebben starten we met losse verkoop van groenten op de zaterdagmiddag.
  Als er een bord aan de weg staat/hangt dan hebben we op zaterdag losse groenten in de aanbieding, waarschijnlijk vanaf half mei. We hebben niet altijd losse verkoop, want onze deelnemers gaan altijd voor.

Als je nog meer redenen weet om NIET deel te nemen dan horen we die graag!!

0 reacties op “11 redenen om NIET deel te nemenVoeg die van jou toe →

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *