Zeemelde

Zeemelde is een groenblijvend en winterhard gewas dat in Europa en Noord-Afrika inheems is. De plant staat bij ons in de tuin in de middencirkel, waar we meer blijvende planten hebben staand.

Zeemelde kan 10 graden vorst goed aan en doet het goed op grond met een hoger zoutgehalte, maar op niet zilte gronden doet de plant het goed en krijgen de bladeren hun typerende lichte zilte smaak. Onze eerste planten hebben in 2018 bewezen dat ze ook goed tegen droogte kunnen.

De planten hebben diepe wortels en worden daarom vaak gebruikt om grond open te breken.

Zeemelde is een struikgewas, je oogst het blad met stengel met een snoeimes of snoeischaar. In de winter kun je (rustig) door blijven oogsten. Het blad en de jonge uitlopers zijn eetbaar, van de houtige stengels pluk je de bladeren met de mooie grijs/blauwe kleur los.

In de keuken

Het blad is mals en heeft een licht zoute smaak en is heerlijk in de gemengde salade, of wordt gebruikt als spinazie (licht blancheren of wokken), het smaakt ook in de pasta en is lekker bij de vis. Tijdens het typen van dit bericht bedenk ik mij dat het vast ook lekker zal smaken bij gekookte mosselen, misschien binnenkort maar eens uitproberen.

0 reacties op “ZeemeldeVoeg die van jou toe →

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *