Dappere Hendrik is nu een Brave

Een brave hendrik is tegenwoordig een aanduiding voor
een jongen die niets durft, een sufferd, een slap, bangig, initiatiefloos persoon; iemand zonder pit dus, die nooit kattenkwaad zal uithalen of ergens tegenin zal gaan. (https://onzetaal.nl).
Maar oorspronkelijk betekende het woord braaf juist “woest” of “dapper”, denk hierbij maar aan het Engelse woord “brave”. Bijzonder dat braaf tegenwoordig het omgekeerde van de oorspronkelijk betekenis is.

In onze tuin staat de plant met de naam brave Hendrik (Chenopodium bonus-henricus), deze vaste plant is lid van de amaranten familie, en het geslacht ganzenvoet (cheno betekent gans en podion is voet). Planten uit dit geslacht hebben bladeren die de vorm van een ganzenvoet hebben, zoals de spinazie, melde en snijbiet. In het wild is de plant wettelijk beschermd.

Bonus staat voor goed, dus eigenlijk is het goede Hendrik. Dit in tegenstelling tot de “kwade Hendrik” zoals vroeger het bosbingelkruid (Mercurialis perennis) werd genoemd, bron: www.wilde-planten.nl

Voor de herkomst van de naam Henricus kom ik verschillende verhalen tegen:
1 de naam zou afgeleid zijn van een Frans/Engelse koning Henry
2 het zou een verbastering van van het Duitse “Heim” = huis en “rich” = eetbaar (mens-en-gezondheid.infonu.nl)

Vroeger kwam je de plant in veel moestuinen tegen, maar hij is als groente in vergetelheid geraakt en is nu bezig met zijn terugkeer.
Na het oogsten kun je het blad niet lang bewaren, dus uiterlijk de volgende dag gebruiken.

Het jonge blad kan (vanwege het oxaalzuur) in beperkte mate in een gemengde salade worden gebruikt. Het oudere blad kun je als spinazie
bereiden (kort koken of wokken).
De bijnaam armelui’s asperge verraadt dat de plant ook als asperge te eten is, de jonge scheuten kunnen als asperges worden klaargemaakt.
De bloemknoppen kunnen als broccoli worden gegeten.


0 reacties op “Dappere Hendrik is nu een BraveVoeg die van jou toe →

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *