Yacón

De yacon stond al een paar jaar op onze verlanglijst en dit jaar hebben voor het eerst een paar m2 van dit verre neefje/nichtje van de zonnebloem geplant.

Vanwege de zware kleigrond hebben we toch wel even getwijfeld, maar het bleek een sterke plant en we hadden uiteindelijk een redelijke opbrengst. De 10 kilo per plant die je op internet leest haalden we niet, misschien iets voor de toekomst als de bodemstructuur nog beter wordt?

De Nederlandse naam van de yacon is appelwortel, of grondappel. Het is een van oorsprong Zuid-Amerikaans knolgewas die behoort tot de onderfamilie van de asteroideae, ook de aardpeer en zonnebloem behoren tot de asteroideae.

Dit voorjaar hebben we broedknollen gekocht bij Carel Bouma, deze zijn eind mei geplant. De plant ziet er schitterend uit, groot en krachtig, met mooie zachte bladeren. Helaas heeft onze plant niet gebloeid, misschien was het deze zomer toch te droog.

Omdat de plant een lang groeiseizoen heeft oogst je zo laat mogelijk, vanwege de lichte vorst in november hebben wij uiteindelijk rond 15 november geoogst. Het was nog een hele klus om ze heel uit de grond te krijgen, de wortels scheuren namelijk nogal makkelijk en gebroken knollen zijn minder goed houdbaar.

De knollen hebben we een paar weken in huis bewaard, dan wordt de smaak zoeter. De frisse smaak wordt wel vergeleken met die van appel, peer en watermeloen met een bite van radijs. De knol kun je lang (droog en vorstvrij) bewaren, de smaak en frisheid blijven tot in het voorjaar bewaard. Op de website http://www.tastyyacon.be/ staan een aantal recepten, van soep tot muffins.

De knol wordt het beste rauw gegeten, bijvoorbeeld in salades, maar is ook geschikt voor: roerbakken, koken, stamppotten of frituren. Vanwege de zoete smaak wordt ze ook gebruikt in gebak en nagerechten, je kunt er ook siroop van maken. De bladeren worden gedroogd ook voor thee gebruikt.

Net als aardpeer bevat yacon inuline en bovendien ook weinig calorieën. Inuline behoort tot de prebiotica, dit zijn stoffen die voor de dunne darm onverteerbaar zijn en onveranderd in de dikke darm aankomen. Daar stimuleren ze de groei en activiteit van (goede) bacteriën. Deze bacteriën zetten de darmen in beweging en zijn daardoor belangrijk voor een goede stoelgang (bron: www.voedwel.nl). Net als bij aardpeer kan je last hebben van een opgeblazen gevoel, door de consumptie langzaam op te voeren wennen je darmen aan de inuline en heb je hier minder last van.

0 reacties op “YacónVoeg die van jou toe →

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *