Daglelie, onze gouden ster

Vorig jaar las ik het boek “How to grow perennial vegetables” van de voedselbos goeroe Martin Crawford. Het boek staat vol met eetbare meerjarige gewassen die het ook in ons klimaat goed doen.

We hebben inmiddels al een aantal vaste eetbare planten in de tuin staan en ik wilde hier ook dolgraag daglelies (hemerocallis spp.) aan toevoegen, maar de prijzen stonden mij niet aan (cultivars met allemaal mooie gekrulde schermbladen en gekleurde randjes, terwijl ik op zoek was naar een simpele recht-toe-recht-aan vorm) of informatie over de smaak ontbrak. Begin dit jaar bezocht ik voor iets heel anders de website van Den Oude Kastanje in Herselt (België) en kwam daar precies tegen wat ik zocht! Mooi bedrijf trouwens Den Oude Kastanje, bijzondere ecologische producten, vriendelijk, snel en met super veel zorg ingepakt en verstuurd.

De gele daglelies (hemerocallis Stella d’Oro) hebben inmiddels een mooie vaste plek in de Tuinen gekregen, waar zij deze zomer volop mogen bloeien. Deze selectie Stella d’Oro (gouden ster) geeft de hele zomer gele bloemen en is een van de populairste daglelies vanwege de verfijnde, zoete smaak.

De planten dragen normaal gesproken 3-4 weken vele grote bloemen (onze variant zou langer moeten dragen, ik ben benieuwd …) die 1 à 2 dagen blijven (vandaar de naam daglelie). Zodra de bloemen beginnen te bloeien kun je dagelijks verse bloemen oogsten, bloemknoppen oogst je het beste in de ochtend en verse bloemen aan het eind van de dag. Verschrompelde bloemen kunnen geplukt worden om te drogen.

De hele plant is eetbaar:

  • de bloemen zijn knapperig en zoet en kunnen in elk stadium geoogst worden.
    • ongeopende bloemen smaken als sperziebonen
    • geopende bloemen hebben een milde zoete smaak door de nectar en de smaak lijkt op de smaak van de bloemen van de courgette
    • uitgebloeide bloemen worden gebruikt om stoofpotjes of soepen dikker te maken
  • de verse bladeren kunnen in de lente (met mate) worden gegeten, ze hebben een lichte uiensmaak
  • de vlezige knollen kunnen in de winter (ook met mate) worden gegeten, deze zijn vrij klein en smaken een beetje als een nootachtige haverwortel (blauwe morgenster)

De bloemen kunnen rauw in een salade worden gebruikt en zij moeten heerlijk zijn als tempura (in beslag gedoopt en kort gefrituurd).

De gedroogde bloemknoppen worden veel gebruikt in de Chinese keuken. Een half uur in water laten weken, daarna kun je ze heel of gesneden in het recept gebruiken, rauw, roerbakken, ….

De planten zijn eenvoudig te vermeerderen door ze te splitsen, dus als onze verwachtingen worden waargemaakt dan zullen we over een paar jaar het aanbod uitbreiden.

0 reacties op “Daglelie, onze gouden sterVoeg die van jou toe →

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *