Palmkool

De Latijnse naam van palmkool is brassica oleracea var. palmifolia, de soortnaam palmifolia (palmbladen) geeft mooi aan hoe de plant er uit ziet: door de lange smalle bladeren aan de lange stengel lijkt de plant enigszins op een palmboompje.

De bladeren kunnen vanaf de herfst tot en met februari van onderaf worden geoogst, het groeitopje mag je laten staan. De bladeren kun je met de vinger zo van de nerf strippen. De nerf kun je eventueel in kleine stukjes apart koken/bakken. Op de Tuinen starten we zo laat mogelijk met de oogst, zodat we in het voorjaar nog wat heerlijke palmkool hebben staan. Bovendien wordt de smaak iets zoeter na de eerste vorst.

Deze groente werd al door de Romeinen verbouwd, in Italië wordt ze cavolo nero (zwarte kool) genoemd, en werd in de 19e eeuw ook al veel in Nederland geteeld. De palmkool op de Tuinen draagt de mooie naam Nero di Toscane. Ondanks zijn Italiaanse wortels is palmkool redelijk bestand tegen de kou.

Vorig en dit jaar had onze palmkool het vooral te vrezen van aardvlooien, dit zijn eigenlijk kevertjes en geen vlooien, vandaar dat er nog wel eens gaatjes in de bladeren zitten. Na het oogsten moet je ook de onderkant van het blad even op witte vlieg controleren. De rupsen van het koolwitje zijn gek op alle kolen, dus ook de palmkool staat op hun menu.

Palmkool smaakt iets zoeter dan boerenkool en is net als boerenkool en groene kool heerlijk in een stamppotje of als wokgroente, of rauw in een salade of smoothie.  Maar om zijn afkomst eer aan te doen geven we hier een recept van een Italiaanse minestronesoep.

Ribollita, een heerlijke Toscaanse maaltijdsoep Jamie magazine

Ribollita betekent “opnieuw gekookt”, dus de soep smaakt de volgende dag nog lekkerder!

Ingrediënten:

 • 2 fijngehakte uien
 • 2 knoflooktenen, fijngehakt
 • 1 winterpeen in kleine stukjes
 • 3 stengels bleekselderij in kleine stukjes
 • 1 knolvenkel in dunne reepjes of blokjes
 • 125 gram droge witte bonen
 • 1 blik tomaten
 • platte peterselie
 • 1 flinke aardappel in blokjes
 • 1,75 à 2 liter groentebouillon
 • 300-400 gram in repen gesneden palmkool, nerf eruit halen
 • peper en zout
 • olijfolie
 • Parmezaanse kaas

Bereiding:

Uien en knoflook fruiten,

Wortel, venkel, bleekselderij toevoegen en 30 minuten fruiten totdat het licht gekaramelliseerd is

(eventueel wat tomatenpuree toevoegen, kort bakken in olie zodat het zurige er af is)

Voeg het blik tomaten, 2/3 deel van de peterselie en de aardappel toe en laat het circa 10 minuten pruttelen

Bonen toevoegen, giet de bouillon erover en voeg de palmkool toe, laat de soep nog 30 minuten zachtjes koken, op smaak maken met peper en zout

Als de soep klaar is dan is ze lekker dik, zoals gezegd is ze de volgende dag nog lekkerder!

Serveer met brood, geraspte Parmezaanse kaas en peterselie

0 reacties op “PalmkoolVoeg die van jou toe →

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *