Aardperen, veel aardperen …

In februari 2017 kregen wij een paar emmers aardperen van één van onze deelnemers, uit onze eigen tuin hadden we ook een paar emmers en die hebben we meteen geplant toen er plek was op de eerste vakken. We hebben een roze (in vak 3) en een witte soort (vak 2) staan en de opbrengst is enorm!

De aardpeer wordt in het Frans topinamboer genoemd, aangezien ik in Frankrijk ben begonnen met tuinieren noem ik haar vaak nog steeds zo, soms kom ik gewoon niet op de Nederlandse naam, het is de leeftijd 🙂

De Latijnse naam is helianthus tuberosus, heliant is de familie van de zonnebloemen, waar de aardpeer dus aan verwant is. Bij een mooie warme zomer, of op een beschutte zonnige plek, krijgt de aardpeer in het naajaar mooie bloemen die iets kleiner zijn dan die van de zonnebloem. Het tuberosus in de naam geeft aan dat ze knollen vormt en die knollen daar gaat het ons nu net om, want die zijn eetbaar. Ze zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond  en goede winterkost.

Je oogst de knollen vanaf oktober tot en met februari, na de eerste vorst smaken ze nog lekkerder. Wij oogsten de aardpeer met de spitvork en ik merkte dat ze vrij diep zitten. Oogst alleen wat je binnen een paar dagen eet, want vers smaken ze het lekkerst en anders drogen ze uit, dat zou jammer zijn.

Laat je darmen altijd even wennen aan de aardpeer, want de suikers kunnen door ons lichaam niet worden opgenomen en worden door bacteriën in onze darmen afgebroken, dit veroorzaakt gasvorming en dus flatulentie (in normaal Nederlands winderigheid). Door de consumptie langzaam op te bouwen beperk je de winderigheid, dus: geniet van de aardpeer, maar met mate.

Je hoeft de aardpeer niet te schillen, alleen afspoelen en eventueel afborstelen met een groenteborstel. Daarna kun je hem rauw eten, koken, pureren of bakken.

Kleine knolletjes die in de bodem achterblijven groeien volgend jaar weer uit tot een weelderige plant. De aardpeer heeft de reputatie invasief te zijn, maar met regelmatig maaien houden wij haar binnen de perken.

0 reacties op “Aardperen, veel aardperen …Voeg die van jou toe →

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *