Eetbare wilde planten en bloemen

Op de website gezondetips.nl vond ik een erg mooi en volledig artikel met afbeeldingen over het eten van wilde groenten. Met dank dus voor gebruik!!!

Ben je op zoek naar eetbare wilde groenten?

Er zijn veel vergeten eetbare wilde planten te vinden die zomaar bij jou in je omgeving kunnen groeien! (En ook in onze tuinen te vinden zijn.)

Zeker 200 soorten van dergelijke planten groeien in bossen, parken, aan het water, in je tuin maar ook in de stad.

Vroeger was er veel meer botanische kennis in huis. Veel mensen wisten welke planten geschikt zijn voor consumptie.

Door de toename in welvaart en beschikbaarheid van allerlei verschillende groentesoorten uit de hele wereld is die kennis naar de achtergrond geraakt.

In de hongerwinter werden veel van deze planten wel weer gegeten om te kunnen overleven. Dit waren niet alleen suikerbieten en bloembollen!

Behalve dat je wellicht geld kunt besparen door groenten zelf te plukken, neem je ook nog eens de gezondheidsvoordelen van verse groenten mee. Want de groenten die je in de supermarkt vindt zijn lang niet altijd vers.

In dit artikel geven wij jou het top 12 lijstje van eetbare wilde groenten. Ga op pad, de natuur in, en maak heerlijke verrassende gerechten!

eetbare wilde planten

Wat kun je eten van een wilde plant?

Van eetbare wilde planten kun je diverse onderdelen eten.

Denk daarbij aan:

  • De bladeren
  • De stengels
  • De knollen
  • De wortels
  • De bollen
  • De vruchten / de peulen
  • De zaden
  • De pitten

Kruiden zijn ook planten, maar die eet je meestal in kleinere hoeveelheden, als toevoeging aan een gerecht.

Waar mag je eetbare wilde groenten plukken?

Je kunt overal eetbare wilde groenten vinden maar in een beschermd natuurgebied bijvoorbeeld mag je niet zomaar gaan plukken.

Als de planten in overvloed groeien dan kun je er natuurlijk wat van meenemen. Wees wel bescheiden en laat ook wat staan.

Check goed of je de juiste groenten te pakken hebt, want veel plantjes lijken op elkaar. Er kunnen ook giftige plantjes tussen zitten en dat wil je natuurlijk niet!

 Je kunt ook altijd samen met een gids zoeken naar eetbare wilde groenten.

Ga voor de jonge scheuten en bladeren die er nog helemaal gezond uitzien.

Het zoeken en plukken van eetbare wilde groenten is op zichzelf al een leuke activiteit. Voor zowel volwassenen en kinderen is het interessant om de natuur op een nieuwe manier te ontdekken. Je voelt je zowaar een oermens!

Eet geen bloemen of planten van de bloemist! Deze zijn meestal bespoten.

Top 12 meest geschikte eetbare wilde groenten

Elk seizoen zijn er weer andere eetbare wilde planten te vinden; je hoeft dus nooit met lege handen thuis te komen.

Van onderstaande top 12 (in willekeurige volgorde) eetbare wilde planten kun je, nadat je de planten goed hebt gewassen, bijvoorbeeld een stamppot, stoofschotel, soep, salade of saus maken. Je kunt ze ook door je smoothie mengen of er thee van zetten.

Eetbare wilde groenten en planten #1: Zevenblad

zevenblad aegopodium podagraria

Zevenblad (Aegopodium podagraria)

Zevenblad, ook wel hanenpoot genoemd, heeft zoals de naam al zegt zeven bladeren.

Het heeft een beetje de structuur van spinazie en de smaak van peterselie.

Zevenblad is erg gezond; het bevat onder andere vitamine C, caroteen, magnesium, kalium en calcium.

Eetbare wilde groenten en planten #2: Brandnetel

grote brandnetel urtica dioica

Grote brandnetel (Urtica dioica)

De grote brandnetel bevat veel vitamine A en C, ijzer, eiwitten, mangaan, calcium en kalium.

Vergeet geen handschoenen mee te nemen als je deze gaat plukken!

Zodra je de plant kookt verliest deze de prikkende kracht en kun je de plant veilig eten.

Eetbare wilde groenten en planten #3: Weegbree

grote weegbree plantago major subsp major

Grote weegbree (Plantago major subsp. major)

Weegbree kun je meestal in de buurt van brandnetels vinden.

Een voordeel is dat het sap van de plant weldadig werkt tegen brandnetelbultjes.

De smaak van weegbree is lichtbitter.

Let op! Gebruik alleen het blad van de weegbree! De rauwe wortel is giftig!

Eetbare wilde groenten en planten #4: Paardenbloem

paardenbloem taraxacum officinale

Paardenbloem (Taraxacum officinale)

Misschien verrast het je dat deze plant eetbaar is omdat het door veel mensen als onkruid wordt gezien.

De jonge bladeren zijn, behalve voor het konijn, ook voor mensen prima eetbaar. Als je deze jonge bladeren afdekt en ze blijven wit, zijn ze minder bitter.

Deze bladeren staan ook wel bekend als ‘molsla’.

Ook de gele bloemen kun je zonder te koken eten.

Eetbare wilde groenten en planten #5: Dovenetel

dovenetel lamium album

Witte dovenetel (Lamium album)

Witte dovenetel is de kleinere en niet-prikkende variant van de brandnetel.

De witte bloemetjes zijn heerlijk zoet en zijn dus ook geschikt voor in een dessert.

De bladeren kun je, ook zonder te koken, verder bereiden.

Eetbare wilde groenten en planten #6: Madeliefjes

madeliefjes bellis perennis

Madeliefjes (Bellis perennis)

Madeliefjes zijn niet alleen leuk om kettingen van te maken. Je kunt ze ook eten.

Als het je lukt om de madeliefjes te plukken voordat de bloemen opengaan is dat gunstiger.

De smaak is dan minder bitter maar meer nootachtig. Leg je deze knoppen in het zuur dan krijg je het effect van kappertjes.

Eetbare wilde groenten en planten #7: Witte en rode klaver

witte klaver trifolium repens

Witte klaver (Trifolium repens)

rode klaver trifolium pratense

Rode klaver (Trifolium pratense)

Witte en rode klaver zijn vooral lekker nadat ze gekookt zijn.

Er zitten veel gezondheidsvoordelen aan klaver. Zo bevat het veel eiwitten, fosfor en calcium.

Eetbare wilde groenten en planten #8: Hondsdraf

hondsdraf glechoma hederacea

Hondsdraf (Glechoma hederacea)

Hondsdraf, is een plant die wellicht niet gelijk een belletje doet rinkelen.

Net als weegbree zie je de plant vaak in de buurt van brandnetels.

Hondsdraf is vooral geschikt om thee van te zetten. Het bevat net als groene thee sterke antioxidanten die het verouderingsproces helpen bestrijden.

Eetbare wilde groenten en planten #9: Grote lisdodde

grote lisdodde typha latifolia

Grote lisdodde (Typha latifolia)

De grote lisdodde herken je gelijk aan de sigaarachtige vorm als je ze aan de waterkant ziet staan.

Het is een beschermde plant maar staat echter niet officieel op de lijst van wettelijk beschermde plantensoorten.

Je kunt dus het beste bij Staatsbosbeheer of bij het plaatselijke bezoekerscentrum navragen of je de plant mag plukken.

Pluk de grote lisdodde sowieso alleen als je weet dat het water niet vervuild is.

Je kunt de jonge scheuten eten (met witte stengel aan de binnenkant) en ook de wortelstokken die onder water groeien.

Als je het pluizige gedeelte ervan afhaalt, kun je de zaden roosteren en opeten.

Eetbare wilde groenten en planten #10: Kleine veldkers

kleine-veldkers-cardamine-hirsuta

Kleine veldkers (Cardamine hirsuta)

Kleine veldkers, familie van de tuinkers, kun je tot in de winter vinden, zo tussen de stoeptegels.

Het heeft een peperachtige smaak en bevat veel vitamine C.

Eetbare wilde groenten en planten #11: Vogelmuur / Kippemuur

vogelmuur stellaria media

Vogelmuur / Kippemuur (Stellaria media)

De beste tijd om deze bij vogels geliefde plant te plukken is in het voorjaar. Lekker voor in de salade!

Eetbare wilde groenten en planten #12: Kleefkruid

kleefkruid galium aparine

Kleefkruid (Galium aparine)

Galium aparine, daar kun je niet omheen. Het blijft vaak aan je kleding kleven.

Wanneer je de jonge scheuten kookt, verdwijnt ook de kleefkracht. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de groente ergens blijft kleven op weg naar je maag!

Tot slot

Misschien is de smaak soms even wennen maar veel mensen houden aanvankelijk ook niet van spruitjes en witlof en eten dat nu wel.

Er zijn nog veel meer wilde eetbare groenten (planten en bloemen).

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Wilde hyacint
  • Wilde rucola
  • Braamblad
  • Lievevrouwebedstro
  • Gladiool
  • Cichorei
  • Groot hoefblad
  • Zuring
  • Radijsloof

En dan hebben we het nog niet gehad over bessen, bramen, rozenbottel, paddenstoelen, kastanjes en noten die je uit de natuur kunt halen. Wat een weelde!

Ben je inmiddels al nieuwsgierig geworden naar al die spannende eetbare wilde groenten? Heb je al trek gekregen?

Wij zijn benieuwd naar jouw zoektocht en bereiding van de eetbare wilde planten.

Laat je ons en de andere lezers weten wat jouw ervaringen zijn?

Misschien heb je nog tips voor lekkere recepten met eetbare wilde groenten

0 comments on “Eetbare wilde planten en bloemenAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *